Bu yazıda, ışıklandırma, kompozisyon ve poz verme ipuçları da dahil olmak suretiyle daha iyi portreler çekmeyi öğreneceksiniz.
Ek olarak, adım atmak için gerekseme duyacağınız birtakım temel fotoğrafçılık ekipmanlarını ve yazılımlarını da ele alacağız.
İster yeni başlamış olan olun, talep eder portre fotoğrafçılığı becerilerinizi geliştirmek istiyor olun, ihtiyacınız olan bütün bilgiler için okumaya devam edin!
Mükemmel bir portre çekmek, fotoğrafını çektiğiniz ferdin özünü yakalamakla ilgilidir.
Hem hoş bununla beraber entresan, fotoğrafını çektiğiniz birey ile alakalı bir öykü özetleyen bir resim yaratmak istersiniz.
Bunu yapmak için ışığınıza, kompozisyonunuza ve pozunuza dikkat etmeniz icap eder.
Bütün bu mevzuları aşağıdaki bölümlerde ayrıntılı olarak ele alacağız.
II. Ekipman
Portre fotoğrafçılığı için gerekseme duyacağınız en mühim ekipman resim makinesidir.
Herhangi bir DSLR yahut aynasız kamera işinizi görecektir, sadece tam kare sensörlü bir kamera kullanırsanız daha iyi sonuçlar alırsınız.
Portre fotoğrafçılığına müsait bir merceğe de ihtiyacınız olacak.
Nispeten ucuz olan ve keskin sahneler üreten 50mm f/1.8 lens iyi bir seçenektir.
Dikkate almak isteyebileceğiniz öteki lensler içinde 35 mm f/1.8 lens yahut 85 mm f/1.8 lens yer verilmiştir.
En son, uzun pozlamalar yaparken kameranızı durağan(durgun) tutmanıza destek olacak bir tripoda ihtiyacınız olacak.
III. Tenvir
Kullandığınız fer türü, portrelerinizin görünümü ve hissiyatı üstünde büyük bir etkiye haiz olacaktır.
Üç ana tenvir türü vardır: organik fer, stüdyo ışığı ve flaş ışığı.
Organik ışıkla çalışmak en kolayıdır ve çoğu zaman organik ve hoş bir manzara yakalamak için en iyi seçenektir.
Organik fer kullanarak portre çekmek için en iyi vakit, gün doğumundan ortalama bir saat sonrasında ve gün batımından önceki vakit olan altın saattir.
Bu zamanda fer yumuşak ve dağınıktır, bu da cilt tonlarında hoş bir tesir yaratır.
Stüdyo ışığı organik ışığa bakılırsa daha kontrollüdür ve değişik görünümler yaratmak için kullanılabilir.
Stüdyo ışıklarını sert fer, yumuşak fer yahut hatta arka fer kurmak için kullanabilirsiniz.
Sert fer, kuvvetli gölgeler meydana getiren direkt ışıktır.
Yumuşak fer, daha yumuşak gölgeler meydana getiren dağınık ışıktır.
Arka fer, mevzunuzun arkasına yerleştirilen ışıktır ve trajik bir tesir yaratmak için kullanılabilir.
El feneri, organik ışığı desteklemek yahut kendi tenvir düzeninizi kurmak için kullanılabilen taşınabilir bir fer deposudur.
Flaşlar birçok değişik manzara yaratmak için kullanılabilir ve bilhassa düşük fer koşullarında portre çekimi yaparken fazlaca faydalıdır.
IV. Kompozisyon
Portrenizin kompozisyonu, fer ve poz kadar önemlidir.
Mevzunuzu çerçeveleme şekliniz, fotoğrafınızın genel tesirinde büyük ayrım yaratabilir.
Daha entresan ve görsel olarak cazibeli portreler oluşturmanıza destek olacak birkaç temel kompozisyon kuralı vardır.
Üçte bir kuralı iyi bir başlangıç noktasıdır.
Bu kaide, kadrajınızı hem yatay bununla beraber dikey olarak üç eşit bölüme bölmeniz ve peşinden nesnenizi bu çizgilerden birine yahut kesişim noktalarından birine yerleştirmeniz icap ettiğini belirtir.
Bu, daha dengeli ve görsel olarak daha cazibeli bir kompozisyon oluşturmanıza destek olacaktır.
Başka bir kompozisyon tekniği ise
Antet | Özellikler |
---|---|
Portre fotoğrafçılığı | Daha iyi portreler iyi mi çekilir? Tenvir, kompozisyon ve poz verme ipuçları da dahil |
Kendin Yap Fotoğrafçılık | Pahalı ekipman yahut yazılım olmadan mükemmel fotoğraflar iyi mi çekilir |
Fotoğrafçılık ipuçları | Mevzu kesinlikle daha iyi fotoğraflar çekmek için genel ipuçları |
İnsan fotoğrafçılığı | Poz verme, ışıklandırma ve düzen dahil olmak suretiyle insanların fotoğraflarını çekmeye ilişik hususi ipuçları |
Portre aydınlatması | Portreleri hem iç bununla beraber dış mekanlarda iyi mi aydınlatacağınıza dair ipuçları |
II. Ekipman
Portre fotoğrafçılığı için gerekseme duyacağınız ekipmanlar bütçenize ve çekmek arzu ettiğiniz portre türüne bakılırsa değişecektir. Sadece, birtakım temel ekipmanlar içinde kamera, lens, tripod ve flaş bulunur.
Bir kamera için, bir nokta ve çekim kamerası yahut bir DSLR kamera kullanarak yönetim edebilirsiniz. Daha ustalaşmış görünümlü portreler çekmek istiyorsanız, aynasız bir kameraya yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.
Bir lens için, kameranızla ahenkli bir lense ihtiyacınız olacak. Bir DSLR kamera kullanıyorsanız, 50 mm ile 200 mm içinde bir odak uzaklığına haiz bir lense ihtiyacınız olacak. Aynasız bir kamera kullanıyorsanız, 24 mm ile 70 mm içinde bir odak uzaklığına haiz bir lense ihtiyacınız olacak.
Keskin portreler çekmek için bir tripod eğer olmazsa olmazdır, bilhassa de yavaş bir deklanşör hızı kullanıyorsanız. Flaş ek olarak portrelerinize fer eklemek ve daha trajik efektler yaratmak için de faydalıdır.
III. Tenvir
İyi bir portre çekmede en mühim faktörlerden biri ışıktır. Kullandığınız fer türü, geldiği doğrultu ve konunuzla etkileşime girme şekli, nihai imaj üstünde büyük bir etkiye haiz olabilir.
Işığın üç ana türü vardır: organik fer, suni fer ve komplike fer.
Organik fer, güneşten gelen ışıktır. Portreler için en hoş fer türüdür, zira yumuşak, eşit gölgeler yaratır. Organik ışıkta portre çekmek için en iyi vakit, gün doğumundan bir saat sonrasında ve gün batımından önceki saat olan altın saattir.
Suni fer, lambalar, flaşlar ve stüdyo ışıkları benzer biçimde insan yapımı kaynaklar tarafınca açılan ışıktır. Suni fer, yumuşak, hoş ışıktan trajik, yüksek kontrastlı ışığa kadar muhtelif efektler yaratmak için kullanılabilir.
Komplike fer, organik ve suni ışığın birleşimidir. Bu fer türü, organik yahut suni ışığın tek başına kullanılmasından daha organik bir manzara yaratmak için kullanılabilir.
Portreniz için fer deposu seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız icap eder:
- Fer türü
- Işığın yönü
- Işığın yoğunluğu
- Işığın rengi
Bu faktörleri dikkatlice göz önünde bulundurarak, öznelerinizin en iyi halde görünmesini sağlayacak, güzel ve hoş portreler yaratabilirsiniz.
IV. Kompozisyon
Kompozisyon, hoş ve etken bir imaj kurmak için bir fotoğraftaki öğelerin düzenlenmesidir. Bir portre oluştururken, dikkate katılması ihtiyaç duyulan birkaç temel unsur vardır:
- Mevzunun pozu
- Arkaplan
- Tenvir
- Odak noktası
Portre fotoğrafçılığında kompozisyonun en mühim unsurlarından biri öznenin pozudur. Öznenin konumlandırılma şekli görüntüde değişik bir ruh hali yahut his yaratabilir. Sözgelişi, oturmuş bir poz daha basit ve resmiyetsiz olabilirken, ayakta bir poz daha resmi ve etkisinde bırakan olabilir.
Portre oluştururken dikkate katılması ihtiyaç duyulan bir öteki mühim faktör da arka plandır. Arka plan, mevzuyu çerçevelemeye ve görüntüde derinlik hissi yaratmaya destek olabilir. Ek olarak bir öykü söylemeye yahut bir ileti iletmeye de destek olabilir.
Portre fotoğrafçılığında kompozisyonun bir öteki mühim unsuru da ışıktır. Kullandığınız fer türü, görüntünün ruh halini ve hissini mühim seviyede etkileyebilir. Sözgelişi, yumuşak, dağınık ışıklandırma daha duygusal ve samimi bir atmosfer yaratabilirken, sert, direkt ışıklandırma daha trajik ve kuvvetli bir imaj yaratabilir.
Odak noktası, izleyicinin gözünün çekilmiş olduğu görüntüdeki unsurdur. Odak noktası, öznenin gözleri, arka plandaki muayyen bir nesne yahut hatta bir fer vurgusu olabilir.
Kompozisyonun bu dört öğesini göz önünde bulundurarak daha etken ve entresan portreler yaratabilirsiniz.
V. Pozlama
Poz verme, mükemmel portreler çekmenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Mevzunuzu poz verdiğinizde, görsel bir öykü yaratır ve seyirciye kim olduklarını ve ne ile alakalı olduklarını anlatırsınız. Bir mevzuyu poz vermenin birçok değişik yolu vardır ve öğrenmenin en iyi yolu deneyip sizin için neyin işe yaradığını görmektir.
İşte nesnelerinizi pozlandırmak için birkaç ipucu:
- Bayağı bir pozla başlayın ve sonrasında üstüne ilave edin.
- Konuşmacınızın gövde diline dikkat edin.
- Mevzunuzun basit ve gevşemiş olduğu için güvenilir olun.
- Değişik açıları ve ışıklandırmayı kontrol edin.
- Portrelerinize alaka katmak için aksesuarlar ve aksesuarlar kullanın.
Poz verme ile alakalı daha çok data için aşağıdaki kaynaklara göz atın:
BİZ. Düzen
Düzen, fotoğrafçılık periyodunun mühim bir parçasıdır ve iyi bir resim ile mükemmel bir resim arasındaki farkı yaratabilir. Fotoğrafları düzenlemenin birçok değişik yolu vardır ve en iyi yaklaşım, muayyen fotoğrafa ve şahsi tercihlerinize bağlı olarak değişecektir.
En yaygın düzen tekniklerinden bazıları şunlardır:
Pozlama, kontrast ve beyaz dengesini ayarlama. Bunlar bir fotoğrafın genel görünümünü iyileştirmeye destek olabilecek temel ayarlamalardır.
Gürültü ekleme yahut kaldırma. Gürültü, düşük ışıklı fotoğraflarda bir mesele olabilir ve düzen dönemi esnasında da ortaya çıkabilir. Gürültüyü kaldırmanın birçok değişik yolu vardır ve en iyi yaklaşım muayyen fotoğrafa bağlı olarak değişecektir.
Kırpma ve düzeltme. Kırpma, bir fotoğrafın kompozisyonunu iyileştirmeye destek olabilir ve düzeltme, eğri ufukları düzeltmeye destek olabilir.
Efekt ekleme. Fotoğraflara eklenebilecek filtreler, vinyetler ve kenarlıklar benzer biçimde muhtelif efektler vardır. Efektler, bir fotoğrafa yaratıcı bir dokunuş katmak yahut özgün fotoğraftaki herhangi bir problemi düzeltmek için kullanılabilir.
Düzen, geliştirilmesi vakit alan bir beceridir sadece fotoğrafçılık periyodunun vazgeçilmez bir parçasıdır. Fotoğraflarınızı iyi mi düzenleyeceğinizi öğrenerek fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
İşte size destek olabilecek birtakım ek kaynaklar:
* [Adobe Photoshop Tutorials](https://www.adobe.com/products/photoshop/tutorials.)
* [Lightroom Tutorials](https://www.adobe.com/products/lightroom/tutorials.)
* [Snapseed Tutorials](https://www.google.com/photos/apps/snapseed/share-your-photos/tutorials)
VII. Marketing
Mükemmel portreler çektikten sonrasında, onları pazarlamaya başlamanın tarihi geldi! İşte birkaç ipucu:
- Portrelerinizi toplumsal medyada paylaşın.
- Portrelerinizi resim yarışmalarına gönderin.
- Bir portföy internet sayfası yahut blogu oluşturun.
- Potansiyel müşterilere direkt ulaşın.
Portrelerinizi pazarlarken nicelikten fazlaca niteliğe odaklanmak önemlidir. Portrelerinizin iyi aydınlatılmış, iyi düzenlenmiş ve muhteşem bir halde düzenlenmiş olduğu için güvenilir olun. Ek olarak sunduğunuz şey ile alakalı net ve öz bir mesajınız da olmalıdır.
Daha spesifik marketing ipuçları arıyorsanız, çevrimiçi olarak birçok kaynak mevcuttur. Toplumsal medya pazarlamasından internet sayfası tasarımına kadar her şey ile alakalı yararlı makaleler, eğitimler ve kurslar bulabilirsiniz.
Portrelerinizi pazarlamaya başladığınızda sonuçlarınızı takip etmeniz önemlidir. Bu, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görmenize destek verir. Sonuçlarınızı Google Analytics yahut Adobe Analytics benzer biçimde çözümleme araçlarını kullanarak takip edebilirsiniz.
Bu ipuçlarını takip ederek portrelerinizin pazarlanmasında başarı şansınızı artırabilirsiniz.
IX. Ağ Oluşturma
Ağ kurma her fotoğrafçı için eğer olmazsa olmazdır, sadece portre fotoğrafçılığında uzmanlaşmak isteyenler için bilhassa önemlidir. Öteki fotoğrafçılarla ilişkiler kurarak onların deneyimlerinden ders çıkarabilir, müşteriler için referanslar alabilir ve iş donanması fırsatları bulabilirsiniz.
Öteki fotoğrafçılarla ağ kurmanın birkaç değişik yolu vardır. Fotoğrafçılık buluşmalarına ve atölyelerine katılabilir, çevrimiçi forumlara ve gruplara katılabilir yahut toplumsal medya vesilesiyle bölgenizdeki fotoğrafçılara ulaşabilirsiniz.
Öteki fotoğrafçılarla tanışmış olduğunuzda kendinizi tanıttığınızdan ve ne yaptığınızı onlara bildirdiğinizden güvenilir olun. Çalışmalarıyla ilgilenin ve sorular mesele. Kendi çalışmalarınızı ve deneyimlerinizi paylaşmaya hevesli olun.
Ağ kurma uzun vadeli bir süreçtir. İlişkiler ve emniyet kurmak vakit alır. Sadece sabırlı ve ısrar eden olursanız, sonucunda ödüllerini alırsınız.
Öteki fotoğrafçılarla haberleşme oluşturmak için birkaç ipucu:
- Reel olun ve başkalarıyla ilgilenin.
- Çalışmalarınızı ve deneyimlerinizi paylaşmaya hevesli olun.
- Sabırlı ve ısrar eden olun.
- Ustalaşmış ve saygılı olun.
- Başkalarına yardım etmeye hevesli olun.
Bu ipuçlarını takip ederek işinizi büyütmenize ve hedeflerinize ulaşmanıza destek olacak kuvvetli bir fotoğrafçı ağı kurabilirsiniz.
IX. Ağ Oluşturma
İster yeni başlıyor olun talep eder deneyimli bir ustalaşmış olun, her fotoğrafçı için ağ kurma eğer olmazsa olmazdır. Öteki fotoğrafçılarla ağ kurmanın birçok yolu vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Mahalli bir fotoğrafçılık kulübüne yahut grubuna katılmak
- Fotoğrafçılık atölyelerine ve konferanslarına katılmak
- Toplumsal medya ve forumlar vesilesiyle çevrimiçi ağ oluşturma
- Bölgenizdeki öteki fotoğrafçılara ulaşın ve ortaklık yapmayı isteyin
Ağ oluşturmak, fotoğrafçılıktaki son olarak trendler ile alakalı aktüel kalmanıza, öteki fotoğrafçılardan öğrenmenize ve çalışmalarınızın görülmesi için fırsatlar bulmanıza destek olabilir.
Müessir bir halde ağ oluşturmak için birkaç ipucu:
- Kendin ol ve samimi ol.
- Başkalarına ve onların çalışmalarına alaka gösterin.
- Informasyon ve deneyiminizi paylaşmaya hevesli olun.
- Sabırlı ve ısrar eden olun.
Ağ oluşturmak vakit ve emek talep eder, sadece her fotoğrafçı için kıymetli bir çalgı olabilir.
S: Portre çekmek için en iyi kamera hangisidir?
A: Bu soruya tek bir yanıt yoktur, zira portre çekmek için en iyi kamera şahsi ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olacaktır. Sadece, portreler için bir kamera seçerken dikkate katılması ihtiyaç duyulan birtakım faktörler içinde sensör boyutu, megapiksel ve lens seçenekleri bulunur.
S: Portre çekerken en iyi ışıklandırma nelerdir?
A: Portre çekmek için en iyi tenvir, elde etmeye çalıştığınız görünüme bağlı olacaktır. Sadece, portreleri aydınlatmak için birtakım genel ipuçları içinde organik fer kullanmak, ışığı öznenize geri yansıtmak için reflektör kullanmak ve gölgeleri doldurmak için flaş kullanmak yer alır.
S: Portre çekimlerinde poz verirken en iyi ipuçları nedir?
A: Portreler için poz verme hikayesinde pek fazlaca değişik ipucu var, sadece birtakım genel ipuçları şunlardır:
- Omuzlarınız arkada olacak halde dik durun yahut oturun.
- Organik bir ifadeyle direkt kameraya bakın.
- Vücudunuzu gevşetin ve kollarınızı yanlarınızda gevşek bir halde özgür bırakın.
- Oturuyorsanız bacaklarınızı ayak bileklerinizden yahut dizlerinizden çaprazlayın.
0 Yorum