(*7*)
(*7*)
Mineraller, vücudumuzun muntazam emek harcaması için gerekseme duyduğu temel besinlerdir. Metabolizmayı tanzim etmek, kemik ve diş kurmak ve kan yöntemiyle oksijen taşımak şeklinde fazlaca muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynarlar.
İnsan sağlığı için lüzumlu olan 20'den fazla değişik mineral vardır. En mühim minerallerden bazıları kalsiyum, magnezyum, demir ve çinkodur.
Mineraller, yemek, su ve takviyeler dahil olmak suretiyle muhtelif kaynaklardan elde edilebilir. Sadece, iyi sağlığınızı korumak için her mineralden kafi oranda aldığınızdan güvenli olmak önemlidir.
Bu yazımızda minerallerin önemini, mineral çeşitlerini, kafi mineral almanın yollarını ve mineral eksikliğinin neticelerini ele alacağız.
Ek olarak hangi mineralleri almanız gerektiği ve bu tarz şeyleri beslenmenize iyi mi dahil edeceğiniz hikayesinde da önerilerde bulunacağız.
Hususiyet | Antet |
---|---|
Temel mineraller | Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, klorür, demir, çinko, selenyum, bakır, manganez, iyot |
Mineral eksikliği | Demir eksikliği anemisi, kalsiyum eksikliği, D vitamini eksikliği |
Mineral beslenme | Beslenmenizden kafi minerali iyi mi alabilirsiniz? |
Sağlıklı vücut | Kemik sağlığı, kas fonksiyonu, bağışıklık fonksiyonu, tansiyon düzenlemesi için mineraller |
Sağlıklı zihin | Zihinsel sıhhat, bilişsel işlev ve ruh hali düzenlemesi için mineraller |
II. Minerallerin önemi
Mineraller, vücudun muntazam emek harcaması için gerekseme duyduğu temel besinlerdir. Kemik yapımı, kalp atışının düzenlenmesi ve kan yöntemiyle oksijen taşınması şeklinde fazlaca muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynarlar.
Mineraller iki kategoriye ayrılır: majör mineraller ve yapıt mineraller. Majör minerallere daha büyük miktarlarda gerekseme duyulurken, yapıt minerallere daha ufak miktarlarda gereksinim duyulur.
Başlıca mineraller kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, klorür ve kükürttür. İz mineraller demir, çinko, bakır, manganez, iyot, selenyum ve florürdür.
Mineraller sıhhatli bir vücut ve zihin için önemlidir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumaya, kemik sağlığını desteklemeye ve kalp atış hızını düzenlemeye destek olurlar. Ek olarak enerji üretimi ve öteki besinlerin emilimi için de gereklidirler.
III. Değişik mineral türleri
Mineraller iki ana kategoriye ayrılır: makromineraller ve yapıt mineraller. Makromineraller daha büyük miktarlarda gereklidir, yapıt mineraller ise daha ufak miktarlarda gereklidir.
Aşağıda makrominerallerin sıralaması ve vücuttaki işlevleri yer verilmiştir:
- Kalsiyum: Kuvvetli kemikler ve dişler oluşturur, kan pıhtılaşmasını düzenler ve kasların kasılmasına destek verir
- Fosfor: Kuvvetli kemikler ve dişler oluşturur, enerji metabolizmasına destek verir ve DNA ve RNA oluşumunda rol oynar
- Potasyum: Kan basıncını, sıvı dengesini ve kas kasılmalarını düzenlemeye destek verir
- Sodyum: Sıvı dengesini ve kan basıncını düzenlemeye destek verir
- Magnezyum: Enerji metabolizmasına, kas kasılmalarına ve sinir fonksiyonlarına destek verir
- Klorür: Sıvı dengesini ve asit-baz dengesini düzenlemeye destek verir
Aşağıda yapıt minerallerin sıralaması ve vücuttaki işlevleri yer verilmiştir:
- Demir: Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna destek verir ve oksijeni bütün vücuda taşır
- Çinko: Bağışıklık fonksiyonuna, yara iyileşmesine ve protein sentezine destek verir
- Selenyum: Hücreleri hasardan korumaya destek verir, tiroid fonksiyonunda rol oynar ve kanser riskini azaltmaya destek olabilir
- Bakır: Demir emilimine, kırmızı kan hücresi oluşumuna ve sinir fonksiyonuna destek verir
- İyot: Tiroid hormonlarının üretimi için gereklidir
- Florür: Kemiklerin ve dişlerin kuvvetlenmesine destek verir
Sağlıklı bir gövde ve zihne haiz olmak için bütün temel mineralleri kafi oranda almak önemlidir.
IV. Kafi mineral iyi mi alınır?
Kafi mineral almanın en iyi yolu, muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar içeren sıhhatli bir rejimdir. Sadece, bir bireyin mineral takviyesi alması ihtiyaç duyulan birtakım durumlar vardır. Mineral takviyesine ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla görüşün.
İşte beslenmenizden kafi mineral almanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllı mamüller tüketin.
- Süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve zenginleştirilmiş soya ürünleri şeklinde kalsiyum açısından varlıklı gıdaları tercih edin.
- Kırmızı et, kümes hayvanları, balık, fasulye ve mercimek şeklinde demir içinde ne olduğu yüksek besinler tüketin.
- İstiridye, dana eti, tavuk, domuz eti, nohut ve kabak çekirdeği şeklinde çinko açısından varlıklı besinler tüketin.
- Brezilya fındığı, ton balığı, somon ve pisi balığı şeklinde selenyum açısından varlıklı besinler tüketin.
- Deniz ürünleri, deniz yosunu ve iyotlu tuz şeklinde iyot payı yüksek besinler tüketin.
- Beslenmenizden kafi mineral alamıyorsanız mineral takviyesi alın.
V. Sağlıklı bir vücut için mineraller
Mineraller sıhhatli bir vücut için eğer olmazsa olmazdır. Bunlar muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynar, bunlar içinde şunlar bulunur:
- Kemik ve diş yapımı
- Sinir ikazlarının iletilmesi
- Enerji üretmek
- Sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak
Sağlıklı bir vücut için en mühim minerallerden bazıları şunlardır:
- Kalsiyum
- Ütü
- Magnezyum
- Fosfor
- Potasyum
- Sodyum
- Çinko
Sağlıklı bir vücuda haiz olmak için bu minerallerden kafi oranda almak esastır. Şayet rejiminizden bu minerallerden kafi oranda almıyorsanız, bir mineral takviyesi almanız gerekebilir.
İşte beslenmenizde kafi minerali alabilmeniz için birkaç ipucu:
- Muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllı mamüller tüketin.
- Azca yağlı süt ürünlerini tercih edin.
- Beslenmenize balık, kümes hayvanları ve yağsız et ilave edin.
- İşlenmiş gıdaların ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlayın.
Bu ipuçlarını takip ederek sıhhatli bir vücuda haiz olmak için gerekseme duyduğunuz mineralleri kafi oranda aldığınızdan güvenli olabilirsiniz.
VI. Sağlıklı bir zihin için mineraller
Mineraller sıhhatli bir zihin için eğer olmazsa olmazdır. Bellek, öğrenme ve dikkat şeklinde birçok bilişsel işlevde rol oynarlar. Demir ve çinko şeklinde birtakım mineraller ek olarak sinir hücreleri içinde sinyaller ileten kimyasallar olan nörotransmitterlerin üretiminde de rol oynarlar.
Bir birey muayyen bir mineralden mahrum olduğunda, bu konum bellek bozukluğu, konsantrasyon zorluğu ve ruh hali değişiklikleri şeklinde bir takım bilişsel soruna yol açabilir. Sözgelişi, demir eksikliği anemiye yol açabilir ve bu da yorgunluğa ve konsantrasyon zorluğuna niçin olabilir. Çinko eksikliği bağışıklık fonksiyonunun bozulmasına yol açabilir ve bu da yorgunluğa ve konsantrasyon zorluğuna katkıda bulunabilir.
Sağlıklı bir zihne haiz olmak için kafi mineral almak esastır. Sağlıklı bir rejim, ihtiyacınız olan mineralleri aldığınızdan güvenli olmanın en iyi yoludur. Sadece birtakım kişilerin mineral eksikliğini gidermek için takviye alması gerekebilir.
Sağlıklı bir zihin için aşağıdaki mineraller gereklidir:
- Ütü
- Çinko
- Magnezyum
- Selenyum
- Bakır
- İyot
- Fosfor
- Manganez
- Krom
- Molibden
Mineral alımınız hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Kafi mineral alıp almadığınızı belirlemenize destek olabilir ve gerekirse takviyeler önerebilirler.
VII. Yaygın mineral eksiklikleri
Mineral eksiklikleri, diyetinizde muayyen bir mineralden kafi oranda almadığınızda ortaya çıkabilir. Birtakım yaygın mineral eksiklikleri şunlardır:
- Demir eksikliği
- Kalsiyum eksikliği
- Magnezyum eksikliği
- Çinko eksikliği
- İyot eksikliği
Mineral eksikliğinin emareleri, noksan olan muayyen minerale bağlı olarak değişebilir. Mineral eksikliğinin birtakım yaygın emareleri şunlardır:
- Tükenmişlik
- Zayıflık
- Anemi
- Kas krampları
- Depresyon
Mineral eksikliğiniz olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Eksikliğiniz olup olmadığını belirlemenize ve bunu tedavi etmenin en iyi yolunu önermenize destek olabilirler.
Mineral eksiklikleri iyi mi tedavi edilir?
Mineral eksiklikleri takviyeler alınarak, sıhhatli beslenilerek ve fitat ve oksalat içinde ne olduğu yüksek gıdalardan kaçınılarak tedavi edilebilir.
Rejiminizden kafi oranda alamıyorsanız, takviyeler ihtiyacınız olan mineralleri almanın yararlı bir yolu olabilir. Sadece, birtakım takviyeler ilaçlarla ya da öteki sıhhat durumlarıyla etkileşime girebileceğinden, herhangi bir takviye almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Sağlıklı bir rejim yapmak, ihtiyacınız olan mineralleri almanın en iyi yoludur. Rejiminize kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl eklediğinizden güvenli olun.
Fitatlar ve oksalatlar minerallere bağlanabilen ve emilmelerini zorlaştıran iki maddedir. Fitat payı yüksek yiyecekler içinde fasulye, kuruyemiş, tohum ve tam tahıllar bulunur. Oksalat payı yüksek yiyecekler içinde ıspanak, ravent ve pancar bulunur.
Mineral eksikliğinden kaygı ediyorsanız, doktorunuzla görüşün. Takviye almanız gerekip gerekmediğini belirlemenize destek olabilir ve ihtiyacınız olan mineralleri almanıza destek olacak bir rejim önerebilir.
IX.
Mineraller sıhhatli bir vücut ve zihin için eğer olmazsa olmazdır. Kalp atışlarını tanzim etmek, kemikleri kurmak ve kan yöntemiyle oksijen taşımak şeklinde muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynarlar. Kafi mineral almak genel sıhhat ve sağlık için önemlidir.
Mineral alımınız hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Temel minerallerden kafi oranda alıp almadığınızı belirlemenize destek olabilir ve gerekirse alımınızı artırmanın yollarını önerebilirler.
S: Temel mineraller nedir?
A: Temel mineraller, vücudun muntazam emek harcaması için gerekseme duyduğu minerallerdir. Kan basıncını tanzim etmek, kemik kurmak ve kan yöntemiyle oksijen taşımak şeklinde muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynarlar.
S: Mineral eksikliğinin emareleri nedir?
A: Mineral eksikliğinin emareleri, noksan olan muayyen minerale bağlı olarak değişebilir. Mineral eksikliğinin birtakım yaygın emareleri içinde bitkinlik, kas zayıflığı ve saç dökülmesi bulunur.
S: Mineral eksikliğini iyi mi tedavi edebilirim?
C: Mineral eksikliği, takviyeler alarak ya da noksan olduğunuz mineraller açısından varlıklı besinler tüketerek tedavi edilebilir.
0 Yorum