Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan korumuş olan maddelerdir. Özgür radikaller, bir elektronu tamamlanmamış olan moleküllerdir ve vücuttaki öteki moleküllerle reaksiyona girerek hücrelere zarar verebilirler. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hücreleri hasardan korumaya destek olabilir.
Birçok değişik antioksidan türü vardır ve bunlar muhtelif yiyeceklerde bulunabilir. En yaygın antioksidan kaynakları içinde meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar bulunur. Antioksidanlar ek olarak takviyelerde de bulunabilir.
Antioksidanların kanser, kalp hastalığı ve yaşlanma riskini azaltmak da dahil olmak suretiyle sıhhat açısından bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Ek olarak cilt sağlığını ve bilişsel işlevi iyileştirmeye destek olabilirler.
Antioksidan alımınızı çoğaltmak istiyorsanız yapabileceğiniz birkaç şey var. ilk başlarda, meyve, sebze, kuruyemiş ve tohum açısından varlıklı bir rejim uygulayın. İkinci olarak, antioksidan içeren bir takviye almayı düşünün.
Antioksidanlar genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmeye destek olabilir. Sıhhatli bir rejim uygulayarak ve bir takviye alarak hücrelerinizi hasardan korumaya ve genel sıhhat ve refahı desteklemeye destek olabilirsiniz.
Antet | Yanıt |
---|---|
Antioksidanlar | Hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan korumuş olan moleküller |
Antioksidanların yararları | Kanser, kalp hastalığı ve nüzul benzer biçimde kronik rahatsızlık riskini azaltmaya destek olabilir |
Antioksidan kaynakları | Meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve tam tahıllar |
Antioksidan alımınızı iyi mi artırabilirsiniz? | Meyve, sebze, kuruyemiş, tohum ve tam tahıllar açısından varlıklı bir rejim uygulayın |
Parlak cilt özellikleri | İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltır, cildi aydınlatır ve cilt elastikiyetini artırır |
II. Antioksidanlar nedir?
Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan korumuş olan moleküllerdir. Özgür radikaller, metabolizmanın bir yan ürünü olarak oluşan dengesiz moleküllerdir. Ek olarak kirlilik ve sigara benzer biçimde çevresel faktörler tarafınca da üretilebilirler. Özgür radikaller vücutta biriktiğinde, hücrelere ve dokulara zarar verebilir ve kanser, kalp hastalığı ve yaşlanma benzer biçimde bir takım kronik hastalığa yol açabilir.
Antioksidanlar özgür radikalleri nötralize ederek çalışır. Bunu özgür radikale bir elektron bağışlayarak yaparlar, bu da molekülü stabilize eder ve hücrelere zarar vermesini önler. Antioksidanlar meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir.
III. Antioksidanların yararları
Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan korumaya destek olabilen moleküllerdir. Özgür radikaller, öteki moleküllerden elektron çalarak hücrelere zarar verebilen dengesiz moleküllerdir. Bu hasar, kanser, kalp hastalığı ve yaşlanma benzer biçimde bir takım sıhhat sorununa yol açabilir.
Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize ederek hücreleri hasardan korumaya destek olabilir. Ek olarak hasarlı hücrelerin iyileşmesini ve onarımını desteklemeye destek olabilirler.
Antioksidanların yararlarından bazıları şunlardır:
- Kanser riskinin azalması
- Kalp hastalığı riskinin azalması
- İnme riskinin azalması
- Gelişmiş bilişsel işlev
- Azaltılmış apse
- İyileştirilmiş cilt sağlığı
Antioksidanlar meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar da dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunur.
Antioksidan açısından varlıklı bir beslenme düzeni genel sağlığınızı iyileştirmeye ve kronik rahatsızlık riskini azaltmaya destek olabilir.
IV. Antioksidan kaynakları
Antioksidanlar meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunur. En iyi antioksidan kaynaklarından bazıları şunlardır:
- Meyveler
- Bitter çikolata
- Yeşil çay
- Zeytinyağı
- Keten tohumu
- Chia tohumları
- Cevizler
- Kabak çekirdeği
- Avokado
Antioksidan bakımından varlıklı besinlerin çeşitliliğini çoğaltmak, antioksidanların bütün yararlarından istifade etmek için önemlidir.
V. Antioksidan alımınızı iyi mi artırabilirsiniz?
Antioksidan alımınızı artırmanın birçok yolu vardır. En iyi antioksidan kaynaklarından bazıları meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve tam tahıllardır. Ek olarak takviyelerden de antioksidan alabilirsiniz. Sadece, bütün takviyelerin eşit yaratılmadığını unutmamak önemlidir. Birtakım takviyeler, zararı dokunan olabilecek muayyen antioksidanların yüksek seviyelerini içerebilir. Herhangi bir takviye almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
İşte beslenmeniz yöntemiyle antioksidan alımınızı artırmanıza destek olacak birtakım ipuçları:
* Muhtelif meyve ve sebzeler yiyin. Meyve ve sebzeler antioksidanlarla doludur. Günde minimum 5 porsiyon meyve ve sebze yemeyi hedefleyin.
* Koyu renkli meyve ve sebzeleri seçin. Koyu renkli meyve ve sebzeler antioksidan açısından daha varlıklı olma eğilimindedir. Birtakım örnekler içinde yaban mersini, böğürtlen, ahududu, kiraz, koyu yapraklı yeşillikler ve domates bulunur.
* Tam tahıllar yiyin. Tam tahıllar iyi bir antioksidan deposudur. Tam buğday ekmeği, esmer pirinç ve yulaf ezmesini tercih edin.
* Rejiminize kuruyemiş ve çekirdek ilave edin. Kuruyemiş ve çekirdekler iyi bir antioksidan deposudur. Birtakım örnekler içinde badem, ceviz, pekan, ayçiçeği çekirdeği ve kabak çekirdeği bulunur.
* Yeşil çay için. Yeşil çay iyi bir antioksidan deposudur.
* İşlenmiş gıdaların tüketimini sınırlayın. İşlenmiş gıdalar çoğu zaman sağlıksız yağlar, şeker ve sodyum açısından zengindir. Ek olarak antioksidan açısından da düşüktürler.
Bu ipuçlarını takip ederek antioksidan alımınızı artırabilir ve genel sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.
II. Antioksidanlar nedir?
Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan korumuş olan moleküllerdir. Özgür radikaller, öteki moleküllerden elektron çalarak hücrelere zarar verebilen dengesiz moleküllerdir. Bu hasar, kanser, kalp hastalığı ve yaşlanma benzer biçimde bir takım sıhhat sorununa yol açabilir.
Antioksidanlar, hücrelere zarar vermeden ilkin özgür radikalleri nötralize ederek çalışır. Bunu, özgür radikale bir elektron bağışlayarak ve onu stabil hale getirerek yaparlar. Bu, özgür radikalin hücreye zarar verebilecek başka bir molekülden bir elektron çalmasını önler.
Antioksidanlar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunur. En yaygın antioksidanlardan bazıları C vitamini, E vitamini, beta-karoten ve likopendir.
Antioksidanlar iyi sıhhat için eğer olmazsa olmazdır. Hücreleri hasardan korumaya destek olurlar ve bir takım sıhhat sorununu önlemeye destek olabilirler. Antioksidanlar açısından varlıklı bir rejim yiyecek, iyi sağlığı korumak için en iyi yollardan biridir.
VII. Antioksidanlar ve kanser
Antioksidanların, hücrelere zarar verebilen dengesiz moleküller olan özgür radikalleri nötralize ederek kansere karşı korumada rol oynadığı düşünülmektedir. Birtakım emek harcamalar, kanlarında daha yüksek antioksidan seviyeleri bulunan kişilerin akciğer kanseri, prostat kanseri ve meme kanseri benzer biçimde muayyen kanser türlerini geliştirme olasılıklarının daha düşük bulunduğunu göstermiştir.
Sadece, bu çalışmaların gözlemsel bulunduğunu ve antioksidanların hakikaten kanseri önlediğini kanıtlayamayacağını belirtmek önemlidir. Antioksidanların kanser önlemede oynadığı kararlı görevi belirlemek için daha çok araştırmaya gereksinim vardır.
Ayrıca, birtakım emek harcamalar beta-karoten benzer biçimde muayyen antioksidanların yüksek dozlarının alınmasının aslen muayyen kanser türlerinin büyüme riskini artırabileceğini göstermiştir. Bu yüzden, antioksidanlar da dahil olmak suretiyle herhangi bir takviye almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Antioksidanlar ve yaşlanma
Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan korumaya destek olabilen moleküllerdir. Özgür radikaller, metabolizmanın bir yan ürünü olarak üretilen dengesiz moleküllerdir. Hücrelere zarar verebilir ve kanser ve kalp hastalığı benzer biçimde kronik rahatsızlıkların gelişimine katkıda bulunabilirler. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hücreleri hasardan korumaya destek olabilir.
Antioksidanların yaşlanma periyodunu yavaşlatmaya da destek olabileceğini öne devam eden birtakım kanıtlar var. Dergide gösterilen bir emek verme Yaşlanan Hücre antioksidanlarla takviye edilmiş bir rejim verilen farelerin takviye verilmemiş farelerden daha uzun yaşadığını buldu. Emek verme ek olarak antioksidan takviyesi verilen farelerin DNA ve proteinlerinde daha azca oksidatif hasar bulunduğunu buldu.
Dergide gösterilen bir başka emek verme Beslenme Dergisiantioksidan açısından varlıklı bir rejim tüketen kişilerin, yaşlı yetişkinlerde körlüğün biri olan sebeplerinden kabul edilen yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) geliştirme riskinin daha düşük bulunduğunu buldu. Emek verme ek olarak antioksidan açısından varlıklı bir rejim tüketen kişilerin, yaşlı yetişkinleri etkileyen bir öteki yaygın göz rahatsızlığı olan katarakt geliştirme riskinin daha düşük bulunduğunu buldu.
Daha çok araştırmaya gereksinim duyulsa da, mevcut kanıtlar antioksidanların yaşlanma periyodunu yavaşlatmaya ve kronik rahatsızlık geliştirme riskini azaltmaya destek olabileceğini göstermektedir.
IX. Antioksidanlar ve kalp hastalığı
Antioksidanların kalp sağlığı için birçok faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Kan basıncını düşürmek
- Kolesterol seviyelerinin iyileştirilmesi
- İltihabı azaltmak
- Oksidatif strese karşı koruma
Bir takım emek verme, antioksidan açısından varlıklı bir rejim tüketen kişilerin kalp hastalığı geliştirme riskinin daha düşük bulunduğunu göstermiştir. Mesela, dergide gösterilen bir emek verme Dolaşım En oldukca meyve ve sebze yiyen kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskinin, minimum yiyenlere gore %24 daha düşük olduğu bulunmuş oldu.
Dergide gösterilen bir başka emek verme Amerikan Klinik Beslenme Dergisigünlük antioksidan takviyesi alan kişilerin, takviye almayanlara kıyasla kalp hastalığı geliştirme riskinin %20 daha düşük bulunduğunu buldu.
Genel hatlarıyla kanıtlar, antioksidanların iltihabı azaltarak, kolesterol seviyelerini iyileştirerek ve kan basıncını düşürerek kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sağlamaya destek olabileceğini göstermektedir.
S: Antioksidanlar nedir?
A: Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan korumuş olan moleküllerdir. Özgür radikaller, DNA, proteinler ve öteki hücresel bileşenlere zarar verebilen dengesiz moleküllerdir. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hasara niçin olmalarını önlemeye destek olabilir.
S: Antioksidanların yararları nedir?
A: Antioksidanların birçok faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Kalp hastalığı, kanser ve diyabet benzer biçimde kronik rahatsızlık riskinin azalması
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Oksidatif strese bağlı hasara karşı koruma
- Yaşlanma karşıtı etkisinde bırakır
S: Beslenmemde daha çok antioksidan iyi mi alabilirim?
A: Beslenmenizde daha çok antioksidan almanın birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kucak kucak meyve ve sebze yiyecek
- Tam tahıl tüketmek
- Yeşil çay içmek
- Günlük multivitamin almak
0 Yorum